Yüz bölgesinde dolgunluk sağlamak için yağ enjekte edilmesi işlemine yağ enjeksiyonu denilir. Peki yağ enjeksiyonu neden yapılır?
Yağ Enjeksiyonu Nedir?
Yağ enjeksiyonu, kişinin kendi vücudunun belli bir bölgesinden alınan yağın başka bir bölgesine transfer edildiği cerrahi bir prosedürdür. Ayrıca yağ grefti olarak da adlandırılan bu işlem ile yüzdeki çökük bölgeler iyileştirilebilir; elmacık kemikleri daha belirgin bir hale getirilebilir ve dudaklar kalınlaştırılabilir. Bu uygulamada yağın görevi kusurlu bölgeyi doldurarak daha şekilli ve dolgun bir görünüm sağlamaktır. Bununla beraber uygulanan yağ hücreleri aktarıldığı bölgede canlılığını sürdürmez ise işlem başarısız olur. Bu uygulama, ilk yağ enjeksiyonunun üzerinden 6 ay geçtikten sonra eğer gerekiyor ise tekrarlanabilir.
Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?
Yağ grefti lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Bu işlem aşağıdaki gibi 3 aşamadan oluşur:
- Öncelikle doktorunuz enjekte edilecek yağları toplar. Bunun için cilde küçük kesiler yapılarak ince bir tüple fazla miktarda olmayan yağ emilir. Bu tüp ile yağ alınması liposuction uygulamasına Yağlar alındıktan sonra kesiler dikiş atılarak kapatılır.
- Toplanan bu yağ doğrudan uygulama bölgesine enjekte edilmez. Öncelikle yağın enjeksiyona hazır hale getirilmesi gerekir. Bunun için yağ ile beraber çıkan sıvı ve kan gibi diğer maddeler ile yağ özel bir cihazda birbirinden ayrılır.
- Son olarak hazırlanan yağ uygulama bölgesine enjekte edilir. Bu işlem sonrasında dikiş atılması gerekmez.
Birkaç saat süren bu işlemden sonra hastanede kalmanıza gerek yoktur. Yağ enjeksiyonu sonrası hemen eve dönebilirsiniz. Eğer uygulama bölgesi geniş ise tek bir seans yeterli gelmeyebilir. İşlem esnasında ağrı hissi minimal düzeydedir ancak işlem sonrasındaki birkaç hafta ağrınız olabilir. Bunun için doktorunuz muhtemelen ağrı kesici reçete edecektir.
Yağ enjeksiyonunun sonuçları kalıcı mıdır?
Yüze yağ enjeksiyonu ile nakledilen yağın kalıcılığı vücudun diğer bölgelerindeki yağın kalıcılığı ile benzerdir. Örneğin nasıl kişi kilo verdiğinde karnındaki yağ miktarı azalır ve zayıflarsa aynı şekilde karından yüze taşınan yağ da kilo verme sürecinden etkilenir ve azalır. Yani yağ grefti yaptıran bir kişi vücut ağırlığını korudukça, işlemin sonuçları da kalıcı olur. Ayrıca araştırmalar enjekte edilen yağın neredeyse yarısının 6 ay kadar canlı kalabileceğini göstermektedir.
Yağ enjeksiyonu nerelere uygulanır?
Yağ enjeksiyonu en sık olarak yüz üzerinde uygulanır. Genellikle kırışıklıkları kapatmak, elmacık kemiklerini daha çıkık yapmak ve daha dolgun dudaklar elde etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bununla beraber çeneyi daha belirgin hale getirmek ve hatta kalçaların daha şekilli olmasını sağlamak için de yağ grefti uygulanabilir. Bu işlem liposuction nedeniyle oluşun düzensizlikleri ve girintili çıkıntılı görüntüyü kapatmak için de etkidir.
Yağ enjeksiyonunun riskleri
Yağ grefti ciddi ve büyük bir kesi gerektirmeyen ve genellikle güvenli olarak görülen bir işlemdir. Bununla beraber her cerrahi prosedürde olduğu gibi yağ enjeksiyonunun da belirli riskleri, zararları ve komplikasyonları olabilir.
- Cildin altında kan toplaması anlamına gelen hematom
- Yağ embolisi olarak adlandırılan ve yağın kan pıhtısı gibi kanda dolaşarak beyne ve akciğere giderek tıkanmaya yol açması. Bu oldukça ciddi bir komplikasyondur ve acil müdahale gerektirir.
- Cilt yağ dokusunun ölmesi anlamına gelen yağ nekrozu
- İşlemden sonra belirgin izlerin kalması
- Akciğerler ve göğüs duvarı arasındaki boşluğa hava sızması
- Ayrıca her ameliyatta ve cerrahi prosedürde olduğu gibi yağ enjeksiyonunda da kanama, kan pıhtısı oluşumu, anestezik maddeye karşı alerjik reaksiyon gelişmesi ve enfeksiyon riski bulunur.
Yağ enjeksiyonu sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Yağ grefti uygulaması tamamlandıktan sonra bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Böylece işlem sonrası iyileşme sürecini kolay geçireceğiniz gibi komplikasyon riskini de azaltabilirsiniz. Örneğin işlem sonrasında yağ enjekte edilen bölgeye soğuk uygulaması yaparak ödem riskini azaltabilirsiniz. Bununla beraber hiçbir zaman buzu doğrudan cilde uygulamamalısınız. Bu durumda hassas olan cilt kızaracak ve tahriş olacaktır. Buzu mutlaka bir beze sardıktan sonra cildinize değdirin. Bu uygulama genellikle 15 dakikada bir tekrarlanır.
İşlem sonrası yüzünüzü yıkamanızda ise herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca prosedürün üzerinden 5 gün geçtikten sonra enjeksiyon bölgesine masaj yapmanız tavsiye edilebilir. Bu konuda doktorunuz sizi yönlendirecektir. Buna ek olarak enfeksiyon riskine karşı doktorunuzun reçete ettiği antibiyotiği, tavsiye edilen süre boyunca kullanmalısınız.
Yüze Yağ Enjeksiyonu Öncesi Sonrası Fotoğrafları
Yağ enjeksiyonu yaptıranların yorumları ve öncesi sonrası fotoğrafları sizin için bir fikir verebilir. İşte yağ enjeksiyonu öncesi sonrası fotoğrafları
Yağ Enjeksiyonu Fiyatları
Yağ enjeksiyonu fiyatını öğrenmek için iletişime geçmekten çekinmeyin. Sorularınızı yanıtlamak için uzmanımız hazır bekliyor 🙂
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!