Diş implantı; eksik dişlerin yerine kullanılarak hem sağlık hem de estetik görünüm açısından oldukça faydalı bir tedavi yöntemidir. Peki diş implantı nedir? nasıl yapılır ve diş implantı fiyatları ne kadar? birlikte inceleyelim.
Diş İmplantı Nedir?
İlk kullanımından bu yana 30 yıl geçen diş implantı teknolojisi günümüzde kullanılmaya devam edilmektedir. Diş implantları şeklen bildiğimiz vidaları andıran, laboratuvar ortamında özel olarak üretilmiş diş kökleridir. Diş implantlarının yerleşim yeri çene kemiğidir. Buraya konumlandırıldığında implantlar, bölgedeki ana kemiklerle bitişirler. Böylece diş yapısını destekleyerek, daha güçlü ve dinamik bir ağız yapısına katkıda bulunurlar.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
Önce uzman hekimler tarafından diş röntgeni istenir. Diş röntgeni analizinde dişin boyutuna, uzunluğuna, çene kemiği yapısının genel şekline ve hatlarına, implantın takılacağı yerin ince olup olmadığına bakılmaktadır. Bundan sonraki aşama yapılacak olan uygulamanın hazırlığına dair süreçtir.
Kişinin genel ağız yapısı, çene şekli ve dişlerine göre özel olarak ayarlanan dişler ve protezler, uygulama doğrultusunda ilgili yerlere konumlandırılır. Açılan yuvalar kişinin ağız yapısına uygun ebatta ve çapta olunmasına dikkat edilir. Bundan sonra diş etlerinde çeşitli boyutlarda minik kesiler açılır. Çene kemiğine yakın olacak şekilde açılan boşluklara implantlar konumlandırılır ve en son vidalanır. Bu vidaları takiben vidaların üstü kapatıcı vidalar tarafından örtülür. Diş etlerinde açılan kesiler ise özel dikiş iplikleriyle kapatmak suretiyle dikilir.
Bu süreç zarfında kullanılan anestezi ise bölgesel yani lokal anestezidir. İğnelerle yapılan bu anestezide kişinin genel hatlarıyla çene kısmı ve ağız yapısı, yanaklar da dahil olmak üzere acıyı hissetmeyecek bir uyuşma seviyesine getirilir. İmplantlar takıldıktan sonra 1 ile 3 ay aralığında bir süreç yaşanır. Bu süreden sonra implantların dişlere mümkünse ömür boyu olacak şekilde takılmış olması beklenir.
İmplant Hangi Dişlere Yapılır?
İmplant 32 dişin 32’sine de yapılabilmektedir. İmplantlar dişlerini çürüme, darbe alma veya periodontal rahatsızlık sebebiyle yitirmiş olan bireylerin ağız içi sağlığını tesis etmek ve ağız içi yapısındaki estetik olumsuzlukları gidermek adına her dişe yapılabilir.
Diş implantı hangi malzemeden yapılır?
Genellikle diş implantı yani yapay diş kökleri titanyumdan üretilmektedir. Bunun nedeni çene bölgesindeki kemik yapısının titanyumla uyumlu olmasıdır.
İmplant Neden Uygulanır?
Dişlerinde eksiklik bulunan bireyler, bu durumlarını hem estetik bulmayabilir, hem de bu durum besinleri çiğnerken sorunlara neden olur. Ağzı açıp kapamada yine benzer sorunlarla karşılaşılabilir. Bütün bunların haricinde, konuşurken diksiyon bozukluğu gibi durumlar doğabilir. İmplant bütün bunların giderilmesi amaçlarını taşıyan geniş çaplı bir tedavidir.
Diş İmplantı Sonrası Ağrı Olur Mu?
Çene, diş eti ve diş olmak üzere kombinasyon içeren bir uygulama olduğu için bir ağrı elbette doğacaktır. Ancak bu ağrı tedaviden sonraki birkaç gün içinde sona erer. Bu süre zarfında reçete edilen ağrı kesicileri kullanmak süreci kolayca atlamanıza imkan tanıyacaktır.
Diş İmplantı İltihap Riski Taşır Mı?
Çene kemiği tarafında veya çevresinde enfeksiyon oluşma ya da iltihaplanma ihtimali uzun bir süre için mevcudiyetini korur. Bu her zaman gerçekleşmese de; bir ihtimaldir. Oluşma nedenlerinin büyük bölümü ağız içi temizliğine yeteri özeni göstermemek veya sigara kullanımını kesmemek gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca diyabet yani şeker hastası olan kişilerde de enfeksiyon ya da iltihap oluşumu ihtimali, ortalamaya göre daha yüksek olarak belirlenebilir.
Diş İmplantı Zararlı Bir Uygulama Mı?
Diş implantı doğru uygulandığı taktirde zararlı değildir. Olası zararlar ve komplikasyonlar arasında kanama, acı, diş tahribatı, çene kemiğinde kırıklar, şişme, dokularda zarar oluşumu mevcuttur. Bunlar doğru uygulama ve hastanın tedavi sonrası süreçteki kurallara özen göstermesi sonucunda genellikle beklenmeyen durumlardır.
Diş İmplantı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavinin gerçekleştirileceği kuruluşa gelmeden önce ağız içi temizliğin sağlanması önemlidir. Bu yapılmadığı taktirde enfeksiyon kapma ihtimali önemli ölçüde artabilir. Ameliyatın yapılacağı gün sigara ya da alkol kullanılmaması doğru bir seçenek olacaktır. Aynı zamanda aspirin ve türevi ilaçlar 1 hafta önceden kesilmelidir.
Diş İmplantı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyatın olduğu günde hafif düzeyde kanama gözlemlenmesi oldukça doğaldır. Kanamanın sürmesi durumunda doktora danışmak gerekir. Ameliyatın üzerinden 2 güne yakın bir süre geçtikten sonra, ağız içini 15 gün boyunca her gün iki kez gargara veya tuz katılmış suyla çalkalamak sağlıklı bir tercihtir. İmplant uygulamasından sonraki 1 hafta boyunca alkol ve sigara kullanımı kesilmeli ya da azaltılmalıdır.
Diş İmplantı Öncesi Sonrası Fotoğrafları
Diş implantı yaptıranların yorumları ve öncesi sonrası fotoğrafları size yardımcı olabilir. İşte diş implantı öncesi sonrası fotoğrafları;
Diş İmplantı Fiyatları
Diş implantı fiyatı kullanılacak malzemeye göre değişmektedir. Diş implantı fiyatları dolar üzerinden fiyatlandırmaktadır. Bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!