Kepçe kulak problemi bir çok kişinin yaşadığı bir problemdir ve otoplasti yani kepçe kulak ameliyatı ile çözülebilmektedir. Kepçe kulak ameliyat süreci hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda topladık. Peki kepçe kulak estetiği nedir? Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır? Şimdi bunları açıklayalım.
Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?
Kulaklar normalde kafanın iki tarafından ve baştan yaklaşık olarak 2 cm uzakta dururlar. Ancak kulaklar çeşitli nedenlerden ötürü bazen daha önde durabilir. Kepçe kulak çoğunlukla doğuştan olsa da bazı durumlarda bu sorun sonradan geçirilen kazalarla ilgili olarak da ortaya çıkabilir. Bu durumda kulağın estetik olarak görüntüsünü değiştirecek olan rekonstrüktif bir ameliyat faydalı olabilir.
Otoplasti olarak da bilinen kepçe kulak estetiği ameliyatı, aurikul olarak adlandırılan kulak kepçesinin öne doğru çıkık olduğu durumlarda başvurulan cerrahi bir prosedürdür. Bu ameliyat esnasında, kulağınızın şekli, büyüklüğü ve hatta konumu değiştirilebilir. Bu ameliyat kulak şekli ve büyüklüğü oturduktan sonra her yaşta yapılabilir ancak genellikle yaş sınırı beştir.
Kepçe Kulak Estetiği Nasıl Yapılır?
Esasen kepçe kulak estetiği sadece otoplastiden ibaret değildir. Çeşitli teknikler vasıtasıyla kepçe kulakların görünümü büyük oranda iyileştirilebilir. Kepçe kulak estetiği yöntemleri şunlardır:
Splintleme ile Kulak Estetiği
Bu yöntem ancak bebek yeni doğdu ise fayda gösterir. Bebekler daha ilk birkaç haftalarında oldukça yumuşak bir kıkırdak yapısına sahiptirler. Bu yumuşaklıktan istifade ederek kulaklar atel yardımıyla desteklenir ve pozisyonu değiştirilir. Bebek bir buçuk aylık iken, kıkırdak da sertleşme sürecine gireceği için bu uygulama ilk birkaç haftada yapılmalıdır.
Doktorunuz ateli ameliyat bandı kullanarak kulağa yerleştirir. Siz atelin çıkmamasına özen göstermeli ve doktorunuzun istediği aralıklarla kontrole gitmelisiniz. Atel muhtemelen bu şekilde en az birkaç hafta kalacaktır. Bununla beraber bu süre birkaç aya çıkabilir.
Otoplasti ile Kulak Estetiği
Otoplasti genellikle plastik cerrahların alanına girse de bazen kulak, burun ve boğaz uzmanları da bu ameliyatı yapabilir. Genel anestezi veya lokal anestezi uygulandıktan sonra kulağın arkasından bir kesi atılır ve kulağı geriye doğru tutturmak için dikişten faydalanılır. Gerekirse kıkırdağın bir kısmının çıkartılması da mümkündür. Bu ameliyat yaklaşık olarak 1 ila 2 saat kadar sürer. Kesi kulak arkasında iz bırakır ancak bu hem görünmez hem de zaten zamanla azalır.
Kesisiz cerrahi ile Kulak Estetiği
Bazı ameliyatlarda kesi gerekmez. Kesi yapılmadığında işlem sonrası iyileşme süresi kısaldığı gibi komplikasyon riski de azalır. Bu prosedür esnasında kıkırdağa iğne yerleştirilerek esnekliği arttırılır. Daha sonra kulak dikişlerle şekillendirilerek sabitlenir. Bu tür bir kepçe kulak estetiği herkes için uygun olmayabilir. Eğer bir kişide kıkırdak miktarı fazla ise otoplasti doğru bir seçenek olacaktır çünkü kesi yapılarak fazla kıkırdağın çıkartılması gerekir.
Kepçe Kulak Estetiği Riskleri
Kepçe kulak ameliyatı genellikle fazla tehlikeli bir prosedür değildir. Bununla beraber her müdahale gibi bazı riskler içerir. Kepçe kulak estetiğinin olası riskleri şunlardır:
- Kulaklarınızın arkasına kesi yapıldığı takdirde yara izi kalabilir. Ancak bu iz ufaktır ve arka tarafta kaldığı için kolayca gizlenebilir.
- Kulaklarda asimetrik bir görüntü olabilir. Bunun nedeni işlem sonrasındaki iyileşme sürecinde kulağın geçireceği değişikliklerdir.
- Ciltte geçici his değişiklikleri olabilir. Bu durum nadiren kalıcı olabilir.
- İşlem esnasında aşırıya kaçılması halinde kulaklar aşırı sabitlenmiş gibi görünebilir. Bu doğal olmayan görüntü cerrahın hatası ile ilgilidir.
- Dikişler yüzeye çıkarsa alınmaları gerekir. Bu durum iltihaba da neden olabilir ve ikinci bir ameliyatı gerekli kılabilir.
- Kesi yapıldığı takdirde diğer tüm ameliyatlardaki bazı riskler söz konusudur. Bu riskler arasında kanama, anesteziye karşı alerjik reaksiyon verilmesi ve enfeksiyon bulunur.
Kepçe Kulak Estetiği Sonrası İyileşme Süreci
Kepçe kulak ameliyatı sonrası kulaklarınızın korunması ve desteklenmesi için bandaj kullanılır. Bu bandaj rahatsızlık verebilir. Ayrıca iyileşme sürecinde de ağrı ve kaşıntı olabilir. Doktorunuz ağrıya karşı size uygun ağrı kesicileri reçete edecektir.
Kulaklarınızı korumak için dikkatli olmalısınız. Örneğin kulağınızın üstüne yatmaktan kaçınmalı ve kesileri kaşımamalı veya ameliyat bölgesine sert hareketlerle dokunmamalısınız. Gömlek giymeyi tercih etmeli ve boğazı dar olan ve başınızdan çıkartırken kulağınıza sürtecek olan kıyafetlerden kaçınmalısınız.
Ameliyat sonrası doktorunuz birkaç gün sonra bandajı çıkartabilir. Bu esnada kulaklarınızın şiş ve kızarık olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durum geçici olduğu için endişe etmeniz gerekmez. En az iki hafta en fazla ise 5 hafta kafa bandı takmanız istenebilir. Bu bant kulaklarınızı koruyacak ve iyileşmesini destekleyecektir. Ayrıca yatakta dönerken kulaklarınızın kıvrılması da engellenmiş olur. Ne zaman banyo yapabileceğiniz ve egzersiz yapabileceğiniz konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Ancak genellikle işlemden 2 hafta sonra saçınızı yıkayabilirsiniz. Birkaç ay sonra yüzebilirsiniz ve birkaç hafta sonra da işe veya okula dönebilirsiniz. Spor yapmak için ise 3 ay beklemeniz gerekebilir.
Kepçe Kulak Estetiği Ameliyatı Öncesi Sonrası
Kepçe kulak ameliyatı öncesi sonrası fotoğraflarını kontrol ederek kendi probleminizin ne ölçüde çözülebileceğini tahmin edebilirsiniz. İşte kepçe kulak ameliyatı öncesi sonrası fotoğrafları;
Kepçe Kulak Ameliyatı Fiyatı
Kepçe kulak ameliyatı fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. Kepçe kulak estetiği ameliyat fiyatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!