PRP tedavisi hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz. Peki son dönemlerde oldukça konuşulan bir uygulama olan PRP tedavisi nedir?
PRP Tedavisi Nedir?
PRP (İngilizce: Platelet Rich Plasma), Türkçe trombositten zengin plazma anlamına gelen ve cilt ile ilgili sorunlar başta olmak üzere dokuların yenilenerek iyileştirilmesini amaçlayan tıbbi bir prosedürdür. PRP tedavisi ilk olarak diş hekimlerinin titanyum implantların daha uzun süre dayanmasını sağlamak için uyguladıkları bir yöntemdi. Diş etinin güçlenerek implantı daha sağlam tutmasını sağlamak için geliştirilen bu yöntemin etkileri fark edildiğinde kullanım alanları da genişlemeye başladı.
Trombositler normalde kanımızda bulunan ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerdir. Bu hücrelerden zengin bir plazma olan PRP ise vücudun dokularının kendi kendini onarması için gerekli olan süreci başlatır ve güçlendirir. Hastanın kendi kanının alındıktan sonra santrifüj içerisinde hızla döndürülmesi ile kan bileşenlerine ayrılır ve elde edilen trombositten zengin plazma ayrıştırılır. Böylece PRP tedavisinde kullanılacak olan serum elde edilmiş olur.
PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?
PRP tedavisinin uygulanması için öncelikle hastanın kanı alınır. Tüp ile alınan bu kan santrifüj cihazına konur ve hızla dönen bu cihaz kanın bileşenlerine ayrılmasını sağlar. Elde edilen trombositten zengin plazma kanın geri kalanından ayrılarak hastaya uygulanmak üzere hazırlanır. PRP ile cilt gençleştirme uygulamasında çoğunlukla yüz ve boyun bölgesi tercih edilir. Bununla beraber, kollar, bacakların iç kısımları ve dekolte dediğimiz göğüs bölgesinin de gençleşmesini isteyen kişiler vardır. PRP kendi başına uygulanabilecek bir tedavi olduğu gibi lazer tedavisi gibi başka uygulamalardan sonra tedavinin etkilerini pekiştirmek için de PRP uygulanabilir.
Yüksek miktarda trombosit ve büyüme faktörü içeren bu plazma, şırınga veya mikro iğne yöntemi kullanılarak cilt altına enjekte edilir. Bu işlemden tam verim alınabilmesi için belli aralıklarla bir süre tekrarlanmalıdır. Genellikle 2 haftada bir ve en az 3 seans uygulanır. İşlemin etkileri aylar zarfında azalır ve yaklaşık 9-10 ay sonra aynı etkilerin elde edilmesi için işlem tekrarlanabilir. Bununla beraber eğer sağlığınıza dikkat ediyor iseniz ve cildinizi güneşten koruyorsanız bu işlemin etkileri 2 yıla kadar uzayabilir ve ikinci uygulamayı iki yıl sonra yaptırabilirsiniz.
PRP ile Cilt Gençleştirme
PRP tedavisinin günümüzde en sık olarak kullanıldığı alan cilt gençleştirme ve cilt kusurlarının iyileştirilmesidir. Bu nedenle cilt gençleştirme yöntemleri arasında öne çıkar. Trombositlerin iyileştirici gücü kan pıhtılaşmasını sağlamaları ve büyüme faktörü olarak adlandırılan proteinleri içermelerine dayanır. Büyüme faktörleri, hücrelere sinyaller göndererek iyileşme sürecini başlatırlar. Yani hücrelere o bölgede bir yara ve sorun olduğunu ve o yaranın iyileşmesi gerektiğini bildirirler.
Eğer bu bölgede iyileştirilmesi gereken bir yara yok ise büyüme faktörleri güneşten zarar görmüş ve yıpranmış bir cildi onarmaya başlayabilir. Buna ek olarak 20li ve 30lu yaşlardan sonra vücudunuz artık daha az kolajen üretmeye başlar ve bu da cildinizin yapısının bozulması anlamına gelir zira kolajen cilde gerginlik ve dolgunluk katan proteindir. İşte PRP büyüme faktörleri ile bu hasarları onarmaya başlar ve kolajen sentezini tetikler. Cilt kusurlarının azaltılmasını ve ciltlerinin gençleşmesini isteyen kadınlar ve erkekler için bu tedavi ağır cerrahi prosedürlere göre risksiz ve kolay bir alternatif olarak öne çıkar.
PRP ile ilgili bilimsel araştırmalar
2014 yılında Koreli bir grup araştırmacı, PRP tedavisinin kırışıklıklar ve cilt tonu üzerindeki etkilerini araştıran bir çalışma yürüttüler. Küçük ölçekli olan bu çalışmada hastaların yüzlerinin yalnızca bir tarafı trombositten zengin plazma ile tedavi edildi. Araştırmanın neticesinde PRP tedavisi alan grupta hem kırışıklıkların görünümünde hem de cilt tonunda ciddi anlamda iyileşme görüldü. Bu araştırma tek başına bu tedavinin faydalarını ispatlamasa da etkilerini desteklediğini söyleyebiliriz.
PRP uygulamasının faydaları ve avantajları
PRP tedavisinin en önemli avantajlarından biri her yaş grubuna uygulanmasıdır. Bununla beraber 18 yaşının altında olan birinin cildi daha tazecik olacağı için PRP ile cilt gençleştirmeye gereksinim duyma ihtimali düşüktür. Bununla beraber kanser hastaları ve kanındaki trombosit sayısı düşük olan kişiler PRP tedavisi için uygun adaylar değildir.
Tendonların tedavi edilmesi gibi hastalıklarda da uygulanan bu yöntem günümüzde cilt ve saç sorunlarına yönelik faydaları nedeniyle ilgi çeker. Özellikle saç ekim işlemlerinden sonra işlemin başarısını arttırmak için PRP tedavisine başvurulur.
Bunların hepsinden daha da yaygın olarak kullanımı ise yaşla beraber kaçınılmaz olarak ortaya çıkan kırışıklıkların, cilt lekelerinin ve ciltteki yara izi ve çatlakların giderilmesidir. Cilde canlılık ve esneklik katarak size daha genç ve diri bir görünüm katmanın hedeflendiği bu uygulama ile lazer ve peeling tedavilerinin etkilerini pekiştirebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
PRP uygulamasının yan etkileri veya riskleri var mıdır?
PRP uygulamasının bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur ve genel olarak risksiz bir işlem olarak görülür. Bununla beraber işlem sonrasında hafif ağrı ve morluklar oluşabilir. Bu tür yan etkiler birkaç gün içerisinde geçeceği için endişe etmeniz gerekmez. Fakat eğer sizden alınan kan steril tutulmaz ise enfeksiyon kapma riskiniz bulunur. Bu nedenle, bu uygulamayı yaptıracağınız merkezin güvenli ve profesyonel olmasına dikkat etmelisiniz.
PRP Tedavisi Yaptıranların Öncesi Sonrası
PRP tedavisi öncesi sonrası fotoğrafları şu şekilde;
PRP Tedavisi İstanbul Fiyatları
PRP tedavisi fiyatları için bizimle iletişime geçerek seans fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!