Çatlak tedavisi ile cilt çatlağı problemi olan kişilerin sorunları azaltılabilmektedir. Peki çatlak tedavisi nedir ve çatlak tedavisi yöntemleri hangileridir?
Çatlak Nedir?
Tıbbi olarak stria olarak adlandırılan deri çatlakları her şeyden önce kozmetik bir problemdir ve birçok kadın bu sorundan muzdariptir. Çatlağın oluşma nedeni cildin bazı bölgelerde diğer kısımlarına göre incelmesi ve yırtık gibi bir görüntü almasıdır. Eğer çatlaklar yeni oluştuysa biraz morumsu bir renktedir. Ancak zaman içerisinde renkleri açılır ve cildin geri kalanına göre daha açık renk görülür. Çatlaklar çoğunlukla ani kilo alıp verilmesi neticesinde oluşur. Karnın hızlı bir şekilde büyüdüğü hamilelik dönemi de çatlak için risk faktörleri arasındadır. Esasen ciltte bir hastalığa neden olmasa da estetik olarak rahatsızlık verdiği için çatlak tedavisi birçok kadın için merak konusudur. Pürüzsüz ve sıkı bir cilde sahip olmak isteyen kadınlar çeşitli çatlak tedavisi yöntemlerine başvurarak arzu ettikleri görüntüye kavuşmak isterler.
Çatlak Tedavisi Yöntemleri
Deri çatlaklarının tedavisi için başvurabileceğiniz birçok yöntem bulunur. Çatlağınızın tipi, ne zaman oluştuğu ve diğer özelliklerine bağlı olarak fayda göreceğiniz tedavi yöntemleri farklıdır. Sizin çatlaklarınızın için en uygun tedaviye doktorunuz ile beraber karar verebilirsiniz. İşte en etkili çatlak tedavileri:
Microneedling
Microneedling tedavisinde bu sefer dermis denilen ve ciltteki çatlakların oluştuğu orta tabakada çalışılır. İşlem esnasında cildinize küçük iğneler batırılır. Bu iğnelerin batırılmasının nedeni ciltte ufak travmalar sağlayarak iyileşme sürecini başlatmak ve bu esnada kolajen üretilmesini sağlamaktır. Cilt iyileşirken kolajen üretimi artar ve kolajen cildi yeniler ve gerginleştirir. Böylece çatlakların görünümünde azalma gerçekleşebilir. Bu tedavinin etki göstermesi içinde birden fazla seans uygulanması gerekir. Bu tedavi bilhassa ten rengi koyu olan hastalarda etkilidir.
Mikrodemabrazyon
Mikrodermabrazyon ismi karmaşık gelse de kolay uygulanan ve ağrıya neden olmayan bir çatlak tedavisidir. Cildin epidermis olarak adlandırılan üst katmanı üzerinde çalışılan ve cildi uyaran bu tedavi ile kolajen ve elastin liflerini sıkıştırmak amaçlanır. İşlem esnasında cildinizde soyulma sağlayacak ufak kristaller püskürtülür ve bu bölgede kalem gibi özel bir alet ile gezilir. İşlem sonrası cildinizde gerginlik ve kuruluk hissetmeniz normaldir. Ayrıca cilt dökülmeden evvel bir miktar kızarabilir. Bu görüntü genellikle bir gün içerisinde geçer. Mikrodermabrazyon tedavisinden verim alabilmek için işlemin tekrarlanması gerekir ancak gene de çatlakların kesin olarak geçmemesi mümkündür.
Lazerle çatlak tedavisi
Lazer tedavisi, beyaz çatlak tedavisi için sık olarak kullanılan bir yöntemdir. Lazerlerin cilde uygulanması ile cildin yenilenmesinin amaçlandığı bu tedavide çatlakların etrafındaki doku uyarılır. Beyaz renkli çatlaklar olan bölgede melanin üretimi arttırılır ve ciltte pigmentasyon değişikliği sağlanarak çatlakların görünümü azaltılır. Melanin cilde koyu rengini veren pigmenttir ve beyaz çatlaklarda miktarı arttığında çatlakların görünümü ve belirginliği azalabilir. Lazer tedavisinden fayda görebilmek için de tedavinin birden fazla tekrarlanması gerekir. Cilt sorunları için kullanılan farklı lazer tedavisi prosedürleri vardır; sizin için en uygun olan yönteme doktorunuz ile beraber karar verebilirsiniz.
Kremler
Kremler cilde doğrudan sürülen tedavilerdir. Beyaz çatlakların görünümü azaltmak için uygulanan bu kremler reçetesiz de satılabilir ancak doktorunuzun tavsiye etmediği bir kremi kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Kremleri düzenli kullandığınız takdirde çatlakların belirginliği azalır ancak tamamen ortadan kalkmazlar. Ayrıca bazı kremler sizde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan krem kullanmayın.
Striort çatlak tedavisi
İğne batırılması veya lazer uygulanması gibi bir işlem içermeyen striort çatlak tedavisinde özel bir vakum cihazı kullanılır. Cerrahi bir işlem gerektirmez ve zararsızdır. Amaç kolajen ve yeni hücrelerin üretilmesini sağlamaktır. Seans süresi çatlakların derecesine bağlı olmak üzere değişir ancak genellikle 3 haftada bir ve toplamda 3 seans uygulanır.
Çatlakların Tam Olarak İyileşmesi Mümkün Müdür?
Çatlaklardan muzdarip olan kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de tüm bu tedavi yöntemlerinin ne düzeyde etki göstereceğidir. Çatlaklardan tamamen kurtulmak isteyen kadınlar birçok yöntemi dener. Ancak cildin derininde oluşan bu yırtılmanın kesin olarak ve yüzde yüz geçmesi mümkün olmayabilir. Bununla beraber cildinizi yenileyerek ve kolajen üretimini tetikleyerek çatlakların görünümünü büyük oranda azaltabilirsiniz. Kendinize ve cildinize bakmak ve cilt bakım rutininizi aksatmamak bu yolda medikal tedavilere destek olarak tedavilerin etkinliğini arttıracaktır.
Çatlak Oluşumu Nasıl Önlenir?
Çatlak oluşumu belli düzeyde engellenebilir. Esasen bir rahatsızlığın oluşmadan evvel engellenmesi en etkili tedavi seçeneğidir. Çatlak oluşumunu engellemek için yapabilecekleriniz şunlardır:
- Her gün 6-7 bardak su için.
- Yağlı yiyecekleri azaltın ve fazla karbonhidrat tüketmeyin.
- Çatlaklar yeni oluştuğu zaman hemen tedavi uygulayın.
- C ve D vitamini eksikliği yaşamamaya dikkat edin.
- Besin değerleri yüksek ve sağlıklı gıdalar tüketin.
- Hızlı kilo alıp vermemeye özen gösterin.
Çatlak Tedavisi Yaptıranların Öncesi Sonrası Fotoğrafları
Çatlak tedavisi öncesi sonrası fotoğraflarını inceleyerek kendi sonucunuzu tahmin edebilirsiniz. İşte çatlak tedavisi öncesi sonrası fotoğrafları;
Çatlak Tedavisi Lazer İstanbul Fiyatları
Çatlak tedavisi fiyatları ihtiyacınız olan bölgeye ve dolayısıyla seans sayısına göre değişiklik gösterebilir. En doğru fiyatlandırma için doktorunuza danışmanızı ve muayene olmanızı öneririz. Çatlak tedavisi fiyatı almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!